موسسه تحقیقات واکسن وسرم سازی رازی

کتابخانه و مرکز اسناد علمی موسسه تحقیقات واکسن و سرم‌سازی رازی

تاریخچه

یکی از انواع کتابخانه‌های موجود در دنیا، کتابخانه‌های تخصصی می‌باشد. بسیاری از کتابخانه‌های تخصصی فضای مورد نیاز و نیازمندی­های خود را بر حسب خدماتی که ارائه می‌شود، تعداد خوانندگانی که از منابع کتابخانه استفاده می‌کنند و برنامه‌های آینده و وظایفی که بر عهده کتابخانه محول می‌شود مشخص می‌کنند. مجموعه موجود در کتابخانه تخصصی را منابعی در حوزه موضوعی خاص تشکیل می­‌دهند. در بررسی­ها مشخص شده پژوهشگران برای کارهای تحقیقاتی خود به آنها مراجعه می­کنند و بیشترین مراجعه­کنندگان به کتابخانه محسوب می­شوند. کتابخانه­های تخصصی در چارچوب موسسات و مراکز پژوهشی، سازمان­های دولتی، صنایع ملی، انجمن­های پژوهشی و مؤسسات آموزشی، انجمن­های حرفه­ای و تخصصی و شرکت­های تجاری و صنعتی تشکیل می­شوند و به طرح و نقشه خاص و ساختمان جداگانه نیاز ندارند .

مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم­سازی رازی واقع در حصارک کرج به فاصله ۴۸ کیلومتری غرب تهران قرار گرفته است. این مؤسسه در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی یکی از قدیمی­ترین مراکز تحقیقاتی در کشورمان می­باشد. در همان سال آقای دکتر دلپی که فرانسوی بودند با یک چمدان کتاب وارد مؤسسه شده و این چمدان تبدیل به یک کتابخانه بزرگ تخصصی شده است. کتابخانه در سال ۱۳۰۹ شروع به کار نمود و در سال ۱۳۱۶ رسما” به عنوان یک کتابخانه تخصصی شناخته شد. در سال ۱۳۲۵ همسر دکتر سیدحسین میرشمسی، سرکار خانم بدیعه علی­آبادی که به زبان فرانسه مسلط بودند به پیشنهاد دکتر دلپی و علاقه شخصی خود ایشان به عنوان اولین کتابدار در این کتابخانه مشغول به کار شدند و تا سال ۱۳۲۷ به جمع­آوری دوره­های نشریات و کتب می­پرداختند و یکی از کارهای بسیار مهمی که در زمان تصدی ایشان در کتابخانه انجام شد دسته­بندی و ارسال نشریات به صحافی آقای فردریش لانکامرر بوده که به پیشنهاد پروفسور دلپی انجام گرفت. از سال ۱۳۲۷ به بعد دکتر گوستاو بوری رسما” به استخدام مؤسسه رازی درآمدند و کار خود را در کتابخانه آغاز نمودند. در آن زمان کارمندان کتابخانه دو نفر بودند: آقای دکتر گوستاو بوری و زمانخان شهبازی در سال ۱۳۴۳ آقای دکتر پرویز نظری در زمان مدیریت دکتر مرتضی کاوه در کتابخانه مشغول شدند. از کارهای مهم این دکتر که زبان انگلیسی را خوب می دانست برقراری مبادله (Exchange) در کتابخانه بود.

ساختمان و تجهیزات کتابخانه

کتابخانه در وسعتی به مساحت ۱۵۰۰ مترمربع در سه طبقه که هر طبقه به وسعت ۵۰۰ متر مربع در مرکز این مؤسسه واقع شده است. که در طبقه همکف اتاق ریاست، اتاق سازماندهی اطلاعات و یک سالن بزرگ که شامل سالن مطالعه و بخش نشریات ادواری فارسی، پایان­نامه­ها، دیسک‌های فشرده، طرح‌های پژوهشی، کاتالوگ‌ها، کتاب‌های فارسی و لاتین و بخش مرجع قرار گرفته است. در طبقه اول آن یک سالن اجتماعات ۱۲۰ نفری، یک سالن مطالعه و ققسه­های مربو ط به نشریات لاتین که صحافی شده، قرار گرفته است و نیز نشریات ادواری لاتین در قفسه‌های شیب‌دار مخصوص نمایش نیز قرار دارد. در طبقه زیرزمین نیز ۳ سالن جلسه طراحی شده است که در آن جلسات گروه‌های تخصصی، کمیته‌های علمی و شوراها برگزار می‌شود.

منابع اطلاعاتی

ردیف منابع اطلاعاتی تعداد
۱ کتابهای خارجی ۴۱۳۹
۲ کتابهای فارسی ۴۷۷۰
۳ نشریات خارجی ۷۱۶
۴ نشریات فارسی ۲۱۲
۵ پایان نامه­ های خارجی ۱۲
۶ پایان نامه ­های فارسی ۵۵۵
۷ دیسک‌های فشرده ۴۶۷
۸ طرح های پژوهشی ۴۲۷
۹ کتابهای الکترونیکی ۴۶۵۶
۱۰ دسترسی آنلاین به پایگاه­های اطلاعاتی خارجی و داخلی : سیویلیکا ، گیگالیب و …..

تجهیزات

ردیف تجهیزات تعداد
۱ رایانه (برای استفاده کارکنان) ۴ دستگاه
۲ رایانه سِروِر ۱ دستگاه
۳ رایانه (برای استفاده مراجعان) ۴ دستگاه
۴ لپ‌تاپ ۳ دستگاه
۵ دیتا پروژکتور ۳ دستگاه
۶ تبلت ۱ دستگاه

مدیریت و کارکنان کتابخانه و مرکز اسناد علمی

نام و نامخانوادگی مقطع تحصیلی رشته تحصیلی سمت تلفن پست الکترونیک
احمد یوسفی* دانشجوی دکترای تخصصی علم اطلاعات و دانش­شناسی عضو هیئت علمی و رئیس کتابخانه و مرکز اسناد علمی مستقیم ۰۲۶۳۴۵۰۲۷۴۸

داخلی ۲۲۵۱

Yousefi261@gmail.com

a.yousefi@rvsri.ac.ir

مژگان تقی­خانی کارشناسی ارشد مدیریت اطلاعات مسئول فهرستنویسی و آماده­سازی منابع اطلاعاتی ۴۶-۰۲۶۳۴۵۷۰۰۳۸

داخلی ۲۱۲۴

Taghikhani2013@gmail.com
زهرا کمالیروستا کارشناسی ارشد علوم کتابداری و اطلاع­رسانی کتابدار مرجع و مسئول میز امانت ۴۶-۰۲۶۳۴۵۷۰۰۳۸

داخلی ۲۲۹۱

zahrakamalirosta@gmail.com
مجید اسفندیاری دانشجوی کارشناسی ارشد نرم­افزار رایانه کارشناس رایانه و انتشارات ۴۶-۰۲۶۳۴۵۷۰۰۳۸

داخلی ۲۴۹۶

Majyari@gmail.com
علیرضا نیک­بین دیپلم کامپیوتر متصدی امور دفتری و خدمات ۴۶-۰۲۶۳۴۵۷۰۰۳۸

داخلی ۲۴۹۶

a.nikbin@gmail.com

* شایان توجه است که مدیرمسئولی و دبیری انتشارات موسسه رازی نیز بر عهده رئیس کتابخانه می‌باشد و تمامی فرآیند انتشار کتاب‌های تصویب شده شورای انتشارات موسسه در کتابخانه صورت می‌گیرد.

کتابخانه ­های شعب و کارکنان آن

نام شعبه نام  و نامخانوادگی مقطع تحصیلی رشته تحصیلی شماره تلفن